HABER ACENTESİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul ile ilgili resmi açıklamayı yaptı ve güzergah değişmemek üzere netleşti.
Reklamlar;
İstanbul Arnavutköy de Satılık Arsa İlanları İçin Tıklayınız……!
Bakan Arslan Kanal İstanbul hakkında şunları söyledi:
Tsunami risk değerlendirilmesinin yapılması, rüzgar ve dalga iklimi çalışmalarının yapılması,jeolokik etütlerin yapılması ve entegre olucağı bütün projelerin değerlendirilmesi de dahil bu yıl başı itibariyle çalışmalarımızı tamamladık. Yine memnuniyetle ifade etmek isterim ki tecrübeli olan müşavir danışmanlık hizmeti aldığımız firmamızın yanı sıra ülkemizin önde gelen üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi,Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nin aktif olarak göreve devam eden uzman öğretim üyelerinden ve uluslar arası uzmanlardan bu çalışmalar kapsamından hem destek aldık hem birlikte çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Planlanan alanlarda 35 ilgili kuruluşun yapmış olduğu bütün çaloşmaları ve verileri aldık çevresel koşullar ile flora ve fauna durumunu tespit ettik. Maden alanları, sit alanları, hassas alanları, jeolojik çalışmalar gibi çalışmaları yer altı ve yer üstü su kaynakları, toprak kaynakları, denizcilik ve ulaştırma ağlarına etkisi, ayrıca yarma hacmi, kanal uzunluğu, kamulaştırma, yerleşim alanlarına etkisi gibi etkenler çerçevesindede yapılabilirliği dikkate alınarak 5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar hepinizin malumları devam ettirildi.
DEPREM VE TSUNAMİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ
Deprem riskinin değerlendirilmesi kapsamında da yine deprem tehlikesi sonuçları 72 yıl, 475 yıl ve 2475 yıllık ortalama yenileme süreleri dikkate alınarak çalışmalar yapılmıştır. Buna bağlı olarakta Kanal İstanbul Projesi depremle ilgili dikkate alınması gereken bütün parametreler en son deprem bilgi birikimine ve değişik yenileme sürelerine göre çalışılmış ve belirlenmiştir. Tsunami risk değerlendirmesi kapsamındada Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Marmara kesiminde olacak depremlerin veya Karadenizde olabilecek depremlerin olasıyeri ve büyüklükleri kullanılarak tsunami oluşmasına neden olabilecek fay kırılma parametreleri belirlenmiş; modelleme çalışmaları devam etmektedir. Kanal İstanbul Projesi'nde tsunamiyle ilgili parametreler belirlenirken Marmara ve Karadeniz'de oluşabilecek tsunami etkilerinin kayıtlı tüm verileri çerçevesinde detaylı çalışmalar yapılmış ön raporda olumsuz bir etkisinin olmayacağı da tespit edilmiştir.
GÖL VE DENİZ TABANINDAN ÇIKACAK KAZI MALZEMELERİ
Dolgu malzemesi olarak kullanılabilecek malzemenin direk kullanılabilcek ve iyileştirilerek kullanılabilcek malzeme olarak iki ayrıldığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak tarım arazilerinde kullanılabilcek tarıma elverişli toprak ve yine bir kısım malzemeninde 3. Havalimanı'nın yan tarafında bulunan kömür ocaklarından kaynaklı çukurların doldurulması ver yeşillendirilmesi suretiylede kullanılabileceği tespit edilmiştir. Yapay adalar oluşturulacak.
GÜZERGAH NASIL OLACAK?
Küçükçekmece gölünden girecek Sazlısu Barajı'ndan (Sazlıbosna),Terkos Barajı'nın doğusundan Karadeniz'e çıkacaktır. Güzergah yaklaşık 45 km'dir. Baklalı ve Dursunköy'de ki vatandaşlar düşünülerek buralardan kaçıldı.
D-20 KARAYOLU ve KUZEY MARMARA OTOYOLU
3. Havalimanı'nın bulunduğu yerden 14 km'si tamamlandı hizmete açıldı. Çatalcaya kadar olan kısım ise 3 gidiş 3 geliş şerit halinde Ağustos ayında tamamlanacak. Kuzey Marmara otoyolu Avrupa yakasında Kınalı'ya kadar uzayacak ve orada TEM ' e bağlanacak
KÖPRÜLER
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçip hızlı tren hattımızdan kaynaklı bir köprü olacak. Sazlıbosna karayolu geçişine bağlı bir köprü olacak. Kuzey Marmara Otoyolu'nun "Kesim 7" dediğimiz yine TEM' e bağlantı sağlayacak Ksim 7 geçişine bağlı bir köprü olacak. Şuan ki Halkalı-Kapıkule Konvansiyonel Demir Yolu hattımızdan kaynaklı bir köprümüz olacak ve yine Halkalı-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren Hattı'na ( ihaleleri devam ediyor ) bağlı bir köprü geçişi olacak. TEM Otoyolu'nun geçişi ayrıca Yenikapı,Sefaköy,Beylikdüzü metro geçişine bağlı olarakta bir geçişimiz en güneyde de D-100 karayolu dediğimiz (E-5) güzergah olacak. Marmara Bölgesinde ki üç tane geçiş Marmaray projesinde olduğu gibi batırma tüple Küçük Çekmece Gölü'nün altından geçecek. Kuzey'de olan diğer alternatiflerin tamamı ise köprü şeklinde olacak.
İHALE SÜRECİ
Yap-işlet-devret modeliyle kamu özel işbirliğinin diğer alternatifleri dahil karma bir modelle ihale süreçlerini bitirip bu sene içerisinde kazma vurulacak.