Emlak Acentesi

Satılık,Kiralık,Arsa

Telefon 0 (212) 232 6 232

TARİH İÇİNDE YOLCULUK İSTANBUL

TARİH İÇİNDE YOLCULUK İSTANBUL

3.11.2021 12:11:05

Tarih İçinde Yolculuk: İstanbul

Bir ayağı Avrupa’da diğer ayağı da Asya’da yer alan dünyanın eşsiz şehirlerinden biri olan İstanbul her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Bir ayağı Avrupa’da diğer ayağı da Asya’da yer alan dünyanın eşsiz şehirlerinden biri olan İstanbul her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır. En önemli kültür başkentleri sıralamasında üst sıralarda yer alan İstanbul 82 müzeye de ev sahipliği yapar. Sonbaharda, kış aylarında, yaz ve bahar aylarında her mevsimde İstanbul’u ziyaret edebilir, geçmişte yolculuk yapabilirsiniz. Özellikle de İstanbul içerisinde tarihe yolculuk yapabileceğiniz tarihi yerleri, bilim ve sanat dolu müzeleri sizler için yazımızda bir araya topladık.

İstanbul Anadolu Yakasında Tarihe Yolculuk

Haydarpaşa Garı

Sultan II. Abdülhamid Döneminde yaptırılmış olan bu eser 1908’de İstanbul Bağdat Demiryolunun başlangıç istasyonu olarak yapılmıştır. İtalyan mimarların ve Alman mühendislerin beraber çalışarak inşa ettiği bu gar İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alır. Bu istasyon Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın ana istasyonu olarak bilinen yapıdır. Kadıköy içerisinde yer alan bu tarihi garı gezdikten sonra kendinizi Kadıköy’ün sıcak ve samimi sokaklarına bırakabilir, Moda Sahilinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Semtinde, Üsküdar ilçesinde yer alan Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Bu sarayın içerisinde 1 hamam, 244 oda, 6 büyük salon ve 1 banyo bulunmaktadır. Saray tarzı ve tasarımı ile büyük ilgi çekmektedir. Altın nakış işçiliği, ahşap oymacılığı gibi süslemeler ile dikkat çeken saray İstanbul’un en görkemli yapılarından biridir.

Anadolu Hisarı

Yıldırım Beyazıt tarafından 1395 yılında Rumeli Hisarı’nın karşısına inşa edilen Anadolu Hisarı, Anadoluhisarı semtinin içinde yer almaktadır. 7 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan bu yapı dört katlı ve dikdörtgen biçiminde bir kuleden oluşmaktadır. Yapının araları harçla doldurulmuş ve blok taşlarla kaplanmıştır.

Kız Kulesi

Kız Kulesi tam anlamıyla tarih kokan yapılardan biridir. Üsküdar’ın Salacak Sahili açıklarında yer alan bu yapı Antik Roma Dönemi’nde inşa edilmiştir. Bizans ve Osmanlı Döneminde ise farklı işlevlerde kullanılmıştır. Kız Kulesi 1995 senesinden itibaren müze-restoran olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Kız Kulesinden 360 derecelik açı ile İstanbul manzarasını görebilirsiniz.

Kuleli Askeri Lisesi

Kuleli Askeri Lisesi, Osmanlı Devletinden kalma en önemli eserler arasında yer almaktadır. İstanbul Boğazı’nın kıyısında yer alan bu yapı ilk olarak kışla olarak kullanılmıştır. Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilen bu yapı, Garabed Amira Balyan tarafından tasarlanmıştır. Askeri hastane olarak da kullanılmıştır. Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Kara Harp Okulu ve Subay öğrencilerini yetiştirmek için kullanılmıştır. İstanbul’un en görkemli, en güzel manzaralı yerlerinden biri olarak karşımıza çıkar.

 

İstanbul Avrupa Yakasında Tarihe Yolculuk

Sultan Ahmet Cami

Sultan Ahmet Cami eşsiz mavi çinileri nedeniyle Avrupa’da Blue Mosque ismi ile tanınan en önemli camilerimizden biridir. Ayasofya yakınlarında bulunan bu cami 17. Yüzyılda I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Cami görkemli kubbesi, rengârenk çinileri, geniş avlusu ile sizleri karşılıyor.

Ayasofya

Tarihi Yarımada’nın içerisinde yer alan eserlerin en önemlisi olan Ayasofya, Bizans döneminde ilk kilise olarak kullanılmış, ardından katedral olarak tasarlanarak görkemli bir heybete kavuşmuş. Osmanlı döneminde ise bu katedral camiye dönüştürülmüştür. 1934 senesinden itibarense müze olarak hizmet vermektedir.

Topkapı Sarayı

Osmanlı Devleti'nden kalma en önemli eserler arasında yer alan Topkapı Sarayı, Sarayburnu semti içerisinde yer alır. 400 yıl boyunca Osmanlı’nın idari merkezliğini yapmış olan bu yapı size tarihi bir yolculuk sunmak için tüm özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı bölümleri ve içerisinde yer alan odaları ile görülmeye değer yerler arasında ilk sırada yer alır. Padişahların kişisel eşyalarından, Osmanlı dönemine ait eşyalara kadar hatta Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı ve ayak izleri ile Hz. Musa’nın asası, Hz. Davud’un kılıcına kadar pek çok önemli kutsal emaneteler bu yapı içerisinde sizlere sunulmaktadır.

Kapalı Çarşı

Dünyanın ilk alışveriş merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı İstanbul’da sizi tarihe yolculuğa çıkartacak bir diğer yer olarak karşımıza çıkıyor. Nuru Osmaniye Cami ile Beyazıt Cami arasında yer alan bu çarşı Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılmıştır. Daha sonradan giderek büyüyen kapalı çarşı 65 sokağı kapsayan 4 bine yakın dükkâna ev sahipliği yapmıştır. El yapımı ürünler, yiyecekler, kültürel eşyalar, kıyafetler, eşyalar ile geniş çeşitlilikte ürünler bu çarşı içerisinde gelenlere sunulur. Kapalı Çarşı çok sayıda yabancı turistin de uğrak yeri arasında yer alır.

Galata Kulesi

İstanbul’a gidip de Galata Kulesinden İstanbul manzarasını görmemek çok büyük eksiklik olacaktır. Bu nedenle bu eşsiz manzarayı kaçırmamak için Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 senesinde inşa ettirilen bu görkemli yapıyı görmenizde fayda vardır. Fener kulesi olarak yaptırılan bu yapı, Osmanlı döneminde barınak olarak kullanılmıştır. Galata Kulesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilen tarihi eserlerden biridir.

Süleymaniye Cami

Süleymaniye Cami İstanbul’da gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir diğer yer olarak karşımıza çıkıyor. Bu cami Süleyman adına 1551-1557 senesinde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Fatih ilçesi sınırları içinde yer alan caminin içerisinde kütüphane, medrese, hamam, hastane, imaret yapıları da yer alır. Cami içerisinde elmas süslemeler ve çiniler de yer almaktadır. Bu eser Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak bilinir.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, Boğaz’ın en göz alıcı yapılarından biridir. Osmanlı’dan kalma bir yapı olan bu saray Sultan Abdülmecid tarafından 1839 senesinde yaptırılmıştır. Saray içerisinde tablolar, nadide eserler ve süslemeler yer almaktadır. 1927-1938 yılları arasında Atatürk tarafından da kullanılmıştır. Dolmabahçe Sarayı 1984 senesinden itibaren müze-saray olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Fener Rum Erkek Lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi, 1454 senesinde eski Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. En ihtişamlı yapılar arasında yer alan bu lise Fatih ilçesinde Fener semtinde yer alır. Lise kırmızı rengindeki kubbeli mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Kırmızı okul olarak da bilinen okul bugün halen eğitim hayatına devam etmektedir.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı Avrupa yakasında en fazla rağbet gören tarihi yerler arasında karşımıza çıkar. Bizans Döneminde sarayın su ihtiyacını karşılamak için Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmış olan Yerebatan Sarnıcı, 9.800 metrekarelik bir alanı kaplar. Sarnıç 1987 senesinden itibaren müze olarak kullanılmaktadır.

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı bir diğer ismi ile Boğazkesen Hisar olarak da bilinir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 senesinde yapılmıştır. 30 dönümlük alanı kapsar. Bozulmamış hali ile günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan bu yapı açık hava tiyatrosu ve müze olarak kullanılmaktadır.

Tarihi İle Geçmişe Işık Tutan İstanbul’a Yolculuk

İstanbul görüldüğü üzere birçok tarihi yere ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda yazımızda yer almayan daha nice yere daha hatta gizli kalmış, henüz gün yüzüne çıkartılmamış pek çok gizeme de ev sahipliği yapmaktadır. Günübirlik gezi ile İstanbul’u tamamen gezmek mümkün olmasa da en önemli yerleri görebilir ve İstanbul’un tarih kokan kokusunu içinize çekebilirsiniz. Yüksek Hızlı Tren imkânı ile saatler içerisinde İstanbul’da olabilir bu yapıları gezebileceğiniz gibi İstanbul’un leziz yemeklerinden de doyasıya tadabilirsiniz.